VEDTEKTER FOR HOLUM VANNVERK SA
ORG. NR. 970 083 774 |
Vedtatt på årsmøtet 28. februar 2024.
§ 1. Andelslaget
Holum Vannverk SA er et andelslag med vekslende medlemstall, vekslende kapital og begrenset ansvar. Holum Vannverk SA har kontoradresse Holum i Lindesnes Kommune.
Regnskapsåret følger kalenderåret.
§ 2. Formål
Holum Vannverk SA har til formål å skaffe vann til hus- og fjøsbruk, vanning, brannslukking o.a. innen vannverkets naturlige forsyningsområde.
§ 3. Medlemskap
Som medlemmer/andelseiere av Holum Vannverk SA opptas eiere av eiendommer i det § 2 nevnte distrikt og i eventuelle nye distrikter, som det vil kunne være naturlig å tilknytte.
Medlemskapet følger eiendommen. Innmelding og utmelding skal skje skriftlig. Nye medlemmer skal ha rettigheter og plikter på lik linje med allerede eksisterende medlemmer. De til enhver tid gjeldende vedtekter, og vedtak som fattes av årsmøtet og styret.
Utmelding kan skje med 6 måneders varsel til styret. Ingen kan dog tre ut før hans andeler er innbetalt i sin helhet.
Ved uttredelse taper medlemmet sin andels fulle beløp og alle rettigheter i vannverket. Ved eventuell ny innmelding vil han kunne bli opptatt på samme vilkår som gjelder for nytt medlem.
I tilfelle et medlem selger eller overdrar sin eiendom, går medlemskapet over på ny eier, som overtar de rettigheter og plikter som det forrige medlem hadde.
Hvis hus, som det er betalt andelsinnskudd for, blir fjernet ved tvang, kan årsmøtet, med 2/3 flertall, vedta at innskuddet skal tilbakebetales, helt eller delvis.
§ 4. Selskapets andelskapital
Andelskapitalen er fordelt på andeler a kr 1.000,-, ett tusen kroner. Nye andelshavere som ønsker medlemskap i vannverket skal betale en overkurs i tillegg til andelskapitalen. Overkursen skal tillegges vannverkets egenkapital. Overkursens beløp fastsettes av årsmøte.
I tillegg skal hver andelshaver yte vannverket et rente og avdragsfritt lån på kr 2.500,-. Lånet skal følge andelen.
Andelen tegnes etter følgende ordning:
Privat hus og hage 1 andel
Forsamlingshus 1 andel
Andre bygg/driftsenheter etter styrets vurdering.
§ 5. Innbetaling
Innbetaling av andeler og tilkoplingsavgift skal skje før tilkopling finner sted.
Hvert medlem er kun ansvarlig for de andeler han selv har tegnet, eller ved overtakelse av allerede innmeldte eiendommer.
§ 6. Årlig avgift
Den årlige avgiften fastsettes av årsmøtet og betales forskuddsvis innen utgangen av februar, og på den måten kasserer anviser.
Det er en forutsetning at satsene skal være så høye at det drives etter sunne forretningsmessige prinsipper.
§ 7. Årsavgift ikke betalt
Hvis årsavgiften ikke betales innen 14 dager etter at styret – tidligst på forfallsdag – har sendt skriftlig påkrav, kan vannet avstenges uten ytterligere forhåndsvarsel.
Vannet blir ikke påkoplet igjen før skyldig avgift og eventuelt skyldig innskudd, samt tilleggsavgift for påkopling, som bestemmes av årsmøte, er betalt.
§ 8. Vannledning
Vannverket og medlemmene har rett til å legge sine vannledninger vederlagsfritt over andre medlemmers eiendom. Arbeidet skal utføres slik at det påfører eieren minst mulig skade.
Beviselig skade utenom den som følger av ordentlig utført graving og igjen legging, skal erstattes etter takst. Skade som påføres eieren ved senere reparasjoner, erstattes etter takst.
Vannverket har til enhver tid rett til å rydde en trase på inntil 1,5 meter bredde på hver side fra senter av vannledningen. Erstatning for dette utbetales med et engangsbeløp i henhold til takst. Det samme gjelder for masseforflytting.
§ 9. Påkopling
Vannverket bygger og vedlikeholder sine hovedledninger som planen viser. Vannverket har ikke plikt til å føre ledningene nærmere abonnenten enn dette.
Ved utbygging av nye boligfelt opptas det forhandlinger med utbygger.
Utgifter ved tilkopling til vannverkets ledninger, anboringsklaver og stikkledninger må abonnentene selv betale. Gjelder ikke ved flytting av hovedvannledning.
§ 10. Anvendelse av årsoverskuddet
Eventuelt overskudd på driftsregnskapet etter at renter på gjeld, tilsyn og vedlikehold er
betalt, tillegges selskapets egenkapital.
Medlemskap og andeler i selskapet gir ikke rett til utdeling av overskudd.
Vannverket skal ikke gå med overskudd over tid, men sikre forsvarlig drift og framtidige
investeringer etter selvkostprinsippet.
§ 11. Lagets organer og deres myndighetsområder
Styret
Laget ledes av et styre på 5 medlemmer med 2 varamedlemmer. Styrets velges av og på det ordinære årsmøtet. Styrets leder velges særskilt. Valgperioden er ett år for styreleder og to år for styremedlemmer og 1 år for varamedlemmer. Nestleder og sekretær velges av og innen styret for 1 år. Styret tilsetter kasserer. Styret forpliktes ved underskrift av leder og ett styremedlem. Styret forbereder årsmøtet, forbereder og gjennomfører andre medlemsmøter etter behov. Styret skal utpeke teknisk driftsleder for vannanlegget. Laget fører protokoll fra sine møter. Leder er ansvarlig for lagets daglige drift, og at den er i samsvar med myndighetens krav til vannverk, vedtektene og retningslinjene for laget. Et vedtak er gyldig dersom minst tre av styrets medlemmer stemmer for. Styret i fellesskap kan gi prokura
Årsmøtet
Årsmøte er Holum Vannverk SAs øverste organ og påser at Vannverkets virksomhet utøves i samsvar med vedtekter, kontrakter og vedtak. Årsmøtet trer ordinært sammen hvert år innen utgangen av februar måned. Til årsmøtet foreligger saksliste for årsmøtet, styrets årsberetning og regnskap. Saker som medlemmene ønsker behandlet på årsmøtet må være sendt til styret senest 3 uker før årsmøtet. Papirene til årsmøtet skal være tilgjengelig senest 7 dager før årsmøtet.
Avgjørelser på årsmøtet treffes med alminnelig flertall.
Årsmøtet skal også behandle:
a) Godkjenning av innkalling og dagsorden
b) Valg av møteleder og referent
c) Velge 2 til å underskrive protokollen
d) Styrets årsberetning
e) Årsregnskap
f) Fastsettelse av vannavgift og innmelding
g) Fastsettelse av styrets honorar
h) Budsjett for kommende år
i) Valg av leder for ett år
j) Valg av ytterligere to styremedlemmer for to år
k) Valg av to varamedlem til styret for et år
l) Valg av 2 medlem i valgkomité for to år
m) Valg av 2 medlemmer til kontrollkomite
n) Innkomne saker.
o) Andre saker som etter lov eller vedtektene hører under årsmøtet.
Ekstraordinært årsmøte
Ekstraordinært årsmøte avholdes når styret, styrets leder eller minst 1/3 av medlemmene skriftlig krever det for å få behandlet et bestemt angitt emne. Årsmøtet skal innkalles med minst 10 dagers frist. Innkallingen skal inneholde sakspapirer til de saker som ønskes behandlet. Det skal være minst en måned mellom ordinært og ekstraordinært årsmøte.
Stemmerett og stemmegivning på årsmøtet
Hvert medlem har en stemme på årsmøtet. Et medlem kan dessuten stemme som fullmektig for ett annet medlem. Personer som har ett medlemskap sammen, kan bare avgi en stemme.
Med mindre annet er bestemt skal et vedtak for å være gyldig være truffet med alminnelig flertall av de avgitte stemmer. Blanke stemmer skal anses som ikke avgitt. Avstemming skal foregå skriftlig når det foreligger mer enn ett forslag. Ved stemmelikhet, avgjøres valget ved loddtrekning. Ved valg kan bare foreslåtte kandidater føres opp på stemmeseddelen.
Dersom en kandidat ikke oppnår mer enn halvparten av de avgitte stemmer, foretas bundet omvalg mellom de to kandidater som har oppnådd flest stemmer. Er det stemmelikhet ved
omvalg, avgjøres valget ved loddtrekning.
§ 12. Vedtektsendringer.
Endringer i disse vedtekter kan bare foretas på ordinært årsmøte. Beslutning om å endre vedtektene krever tilslutning fra minst 3/4 av antall stemmer representert på årsmøtet. Forslag om å endre vedtektene skal gjengis i innkallingen til årsmøtet.
§ 13. Sanksjoner
Årsmøtet kan, etter forutgående forslag fra styret, beslutte å ekskludere et medlem dersom medlemmet ved mislighold har krenket vannverket vesentlig, eller når tungtveiende grunner ellers tilsier eksklusjon.
§ 14. Voldgift
Tvist mellom medlemmene eller mellom ett medlem og laget skal først søkes løst ved forhandlinger.
Fører slike forhandlinger ikke fram, skal tvisten avgjøres av en voldgiftsrett på 3 – tre – medlemmer. Av disse velger partene ett medlem hver. Leder oppnevnes av Kristiansand Tingrett. Det vises ellers til Lov om voldgift.
§ 15. Oppløsning av Holum Vannverk SA
Forslag om oppløsning av Holum Vannverk SA må være sendt styret innen 1.juli og skal behandles på første ordinære årsmøte.
Vedtak om oppløsning av laget krever minst ¾ flertall på ordinært årsmøte med minst 2/3 av medlemmene til stede. Møter det færre må forslaget opp på nytt årsmøte. Forslaget kan da vedtas med ¾ flertall sjøl om det er færre enn 2/3 av medlemmene til stede.
§ 16. Avvikling.
Blir det vedtatt å oppløse Holum Vannverk SA, velges et likvidasjonsstyre på 3 medlemmer, med 2 varamenn. De velger selv sin formann og nestformann. Dette styret skal avvikle lagets virksomhet, selge dets eiendeler, kreve inn tilgodehavender og betale gjeld.
Etter at all gjeld er betalt skal den gjenværende formue anvendes slik:
Først tilbakebetales offentlige tilskudd, og deretter andelene i den utstrekning de er i behold. Mulig restformue skal fordeles på andelshavende.
§ 17. Samvirkelovens anvendelse
Den til enhver tid gjeldende samvirkelov kommer til anvendelse hvor vedtektene ikke har annen bestemmelse.